Патріарх РПЦ побажав Путіну правити до кінця життя. З сайту Московського патріархату це прибрали

Президент РФ Володимир Путін і патріарх РПЦ Кирило, фото ілюстративне

Пресслужба Московського патріархату вирізала зі звернення патріарха РПЦ Кирила до Володимира Путіна пропозицію залишатися при владі «до кінця віків» – тобто, як випливає з контексту, до кінця життя. На це звернула увагу теолог Наталя Василевич.

Після інавгурації Путіна на пʼятий термін 7 травня в Кремлі відбувся урочистий молебень за участю предстоятеля РПЦ. Звертаючись до Путіна, Кирило, зокрема, сказав: «Благословення Боже, покров Цариці Небесної нехай перебувають з вами в усі дні життя вашого, до кінця віку, як ми говоримо. Ну, і з відвагою скажу, дай Боже, щоб кінець віку і означав кінець вашого перебування у владі. У вас є все для того, щоб довго і успішно здійснювати це велике служіння батьківщині».

Але в публікації пресслужби Московського патріархату цитата наведена інакше: «Благословення Боже, покров Цариці Небесної нехай перебувають з вами у всі дні життя вашого. У вас є все для того, щоб довго і успішно здійснювати це велике служіння батьківщині», тобто прибрано фразу про «кінець віку» і термін перебування при владі. Як зазначає телеканал «Дождь», фразу вирізали також із відеозапису молебню, оприлюдненого на офіційному каналі Московського патріархату у Youtube.

Відповідно до чинної редакції Конституції, Путін має право очолювати країну до 2036 року (у разі обрання на шостий термін 2030 року). Тоді йому буде 84 роки. Більшість правителів у Росії, князів, царів чи керівників комуністичної партії, правили довічно. Винятками в останні 200 років стали повалений імператор Микола II, відсторонений соратниками від влади радянський лідер Микита Хрущов, президенти СРСР та РФ Михайло Горбачов і Борис Єльцин, які пішли у відставку і, нарешті, Дмитро Медведєв, який не пішов на другий термін і знову передав владу Путіну. Сам Путін раніше говорив, що не має наміру залишатися при владі на все життя, проте останнім часом він не чіпає цієї теми.

Форум