В Україні залучатимуть жінок для розмінування територій

Україна нині має обмежені людські ресурси у протимінній діяльності, тому прагне залучати до цього процесу більше фахівчинь-жінок.

Про це заявила міністерка економіки України Юлія Свириденко.

– Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема і таких важливих напрямів як розмінування, – заявила Свириденко.

Вона зазначила, що середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів з розмінування сягає близько 30%.

Тому уряд розглядає питання державного фінансування приватних операторів. Це дозволить збільшити кількість таких компаній на ринку, а також зацікавити міжнародні компанії активно приєднуватися до процесу розмінування українських земель.

Крім того, Україні у навчанні жінок для розмінування територій допоможе Канада. Сприяння цієї країни у протимінній діяльності сягає 28,6 мільйона доларів у 2022 році та складається з 12 проєктів, більшість із яких втілили минулого року.

Раніше BAGNET повідомляв, що в Україні планують сформувати добровольчий жіночий підрозділ, який займатиметься БПЛА у тісній інтеграції із Силами оборони. Зазначається, що знання та досвід у сфері безпілотників будуть плюсом. Але головне – готовність вчитися.

Підготував: Сергій Дага